MBO Congres

Voor docenten van toekomstige pedagogisch medewerkers

De kinderopvang is een dynamische sector, veranderingen en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Dit geldt voor zowel de manier van opvoeden als voor wet- en regelgeving. Daarnaast vraagt ook het tekort aan pedagogisch professionals het nodige van ieders flexibiliteit en ondernemerschap in deze fantastische branche! Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk het vak van pedagogisch medewerker is. Dit begint bij de kennis die zij van hun docenten tijdens hun opleiding meekrijgen. Jij als docent legt samen met de studenten de basis voor die kwalitatief hoogwaardig geschoolde pedagogisch medewerker!

Daarom komt Helder en van Pas met een congres op 11 oktober te Utrecht, waarin docenten zelf nieuwe en verdiepende kennis op kunnen doen over de branche kinderopvang.

Als we de kwaliteit in de kinderopvang namelijk willen blijven ontwikkelen dan vraagt dat ook iets van jou als mbo docent bij de opleiding pedagogisch werk. Want zeg nou zelf, een leven lang leren, begint bij jezelf. Samen werken wij aan kwalitatieve kinderopvang

Wat biedt deze dag je?

  • Inspiratie; nieuwe ideeën voor het onderwijs
  • Kennis; verbreding en verdieping over de branche
  •  kinderopvang
  • Praktische tools; nieuwe werkvormen voor in je lessen
  • Ontmoeten; verbreding van je netwerk

Programma 

09.30 – 10.00 uur           inloop
10.00 – 10.30 uur           plenaire opening
10.45 – 12.15 uur           deelsessie 1
12.15 – 13.15 uur           netwerklunch
13.15 – 14.45 uur           deelsessie 2
15.00 – 16.30 uur           deelsessie 3
16.30 – 17.00 uur           netwerkborrel

Tijdens het congres kun je deelnemen aan drie verschillende deelsessies, wees er snel bij want vol = vol. Je hebt keuze uit de volgende deelsessies:

1.Wetgeving kinderopvang
Deze deelsessie behandelt de recente ontwikkelingen en vereisten op het gebied van de wet kinderopvang. Je krijgt inzicht in actuele wetgeving zoals bijvoorbeeld mentorschap, vaste gezichtencriterium, veiligheids- en gezondheidsbeleid enz. Hierna kun jij je studenten nog beter informeren en voorbereiden op hun toekomstige functie als pedagogisch medewerker.

2.Verdieping babymodule
Tijdens deze deelsessie staat de ontwikkeling en zorg voor baby’s in de kinderopvang centraal. Je leert over de specifieke  behoeften van baby’s en hoe je een warme en stimulerende omgeving in de babygroep kunt creëren die hun ontwikkeling ondersteunt en waarbij je de koppeling kunt maken tussen theorie en praktijk. De nieuwverworven kennis die je gaat opdoen en aangeboden werkvormen zijn inzetbaar bij de babyscholing van jullie opleiding.

3.Pedagogisch partnerschap met ouders
Samenwerking tussen ouders en pedagogisch professionals is van groot belang om de ontwikkeling van kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Tijdens deze deelsessie gaan we in op de relatie tussen ouders en professionals in de kinderopvang.Denk hierbij o.a. aan gesprekken met ouders, ook wanneer deze lastig zijn. Je krijgt praktische tips en handvatten om studenten voor te bereiden op deze samenwerking.

4.Verdieping Buiten Schoolse Opvang; BSO is een vak!
We zeggen het niet graag hardop, maar vaak is de BSO toch het ondergeschoven kindje binnen ons vakgebied…. Enorm jammer want ook voor deze doelgroep maken goede én gemotiveerde professionals hét verschil! Tijdens deze deelsessie geven we een kijkje in de magische wereld van de BSO, waar tieners en het verschil tussen jongens en meisjes zeker aan bod zullen komen! Een erg belangrijk onderwerp dat steeds meer een plek kan gaan krijgen binnen jullie opleiding.

5.Veiligheidsbeleid in de kinderopvang van cruciaal belang!
Het onderwerp veiligheid is een actueel onderwerp binnen de kinderopvang.  Helaas zien we steeds meer berichten over zaken die misgaan en de grote gevolgen die dit kan hebben.Deze deelsessie richt zich op het waarborgen van een veilige omgeving voor kinderen in de kinderopvang. Je krijgt informatie over het verplichte veiligheids- en gezondheidsbeleid, risico’s, preventieve maatregelen en hoe te handelen in noodsituaties.Maar ook de invloed van bijvoorbeeld menselijk gedrag en groepsdruk op veiligheid.

Wij hopen je te inspireren met kennis, inzichten en werkvormen om het thema veiligheid een prominentere plek binnen de opleiding te geven. In het belang en ter bescherming van kinderen én pedagogisch professionals!

 

MBO congres

Wanneer: 11 oktober 2023
Tijd: 9.30 – 17.00 uur
Locatie: Aristo Meeting Center Lunetten
Kosten: € 395,- per persoon exclusief btw.

Aanmelden
Aanmelden voor het MBO congres kan hier Aanmelden .

Wil je graag eerst meer informatie, neem dan gerust contact met ons op via Contact – Helder en van Pas (heldervanpas.nl)