Capaciteitsmanagement kinderopvang

Van vraaggericht naar aanbodgestuurd

Het zijn bijzondere tijden in de kinderopvang. Een hoog ziekteverzuim, nieuwe collega’s zijn schaars en vrijwel niet te vinden. Broertjes of zusjes kunnen niet worden geplaatst en er is een torenhoge vraag van nieuwe ouders die een plekje zoeken voor hun baby. Het zorgt voor een krachtige maalstroom, waaraan je je maar moeilijk kunt onttrekken.

In de kinderopvang zeggen we van nature namelijk geen nee tegen ouders. We zoeken altijd naar een oplossing. Voor veel ondernemers raakt die houding bijna aan hun identiteit, want: kinderopvang is een maatschappelijke opdracht. Sinds de kredietcrisis, die diepe wonden heeft geslagen in de sector, is onze vraaggerichte houding alleen maar toegenomen.

Maar met de grote personeelskrapte en de enorme vraag is deze houding niet langer vol te houden. Ondernemers zijn een speelbal van de spanning tussen kindbezetting en personeelsinzet. We zijn continu bezig met het verplaatsten van kinderen en medewerkers, en als dat niet lukt: sluitingen. Dat kost veel tijd, aandacht en energie en levert bij alle partijen onrust en frustratie op.

Deze tijd vraagt een nieuwe mindset: de focus ligt doorgaans op de korte- termijnfactoren aanwezigheid van kinderen en de inzet van medewerkers, terwijl ook capaciteit en formatie knoppen zijn om aan te draaien. Met een integraal model voor capaciteitsmanagement kun je vraag en aanbod richting de toekomst beter in balans brengen.

Model voor capaciteitsmanagement

Ons model voor capaciteitsmanagement in de kinderopvang bestaat uit vier onderdelen die in nauwe verbinding met elkaar staan. Een aanpassing of wijziging op de één, heeft een direct gevolg voor de ander. Wij kijken bij onze benadering altijd naar:

  1. Kindplanning: capaciteit en leeftijdsindeling
  2. Kindplanning: bezetting & doorstroom
  3. Personeelsplanning: formatie & contracten
  4. Personeelsplanning: inzet & urenverwerking

Bewuste en weloverwogen keuzes op deze onderdelen maken een betere balans binnen je bedrijf. Door een betere balans ben je in staat planbare verstoringen eerder te signaleren en niet-planbare verstoringen te beperken én bovendien sneller op te vangen.

CapMan-dag

Tijdens deze interactieve en inspirerende dag geven we inzicht in ons model voor capaciteitsmanagement. We nemen je mee in de strategische keuzes die van invloed zijn op het toekomstbestendig sturen en versterken van je organisatie en opvangaanbod.

Daarnaast ga jij die dag met andere deelnemers aan de slag met verschillende uitdagingen: samen proberen jullie de code te kraken.

Wanneer:    Binnenkort wordt er weer een nieuwe datum gepland
Tijd:             9.00 uur – 17.00 uur
Locatie:      –
Kosten:       €395,- per persoon. Dit is exclusief btw, maar inclusief lunch, materialen en een hapje en drankje na afloop.

Wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via  Contact – Helder en van Pas (heldervanpas.nl)